Nyolcvanöt éves jubileumi ünnepség a Péter András Gimnáziumban

Bencze Lászlóné dr. Mező Judit köszöntőjénak letöltése

Magyar István igazgatói köszöntőjének letöltése a 85 éves jubileumi ünnepségen

„Az emlékek arra valók, hogy az emberek osztozzanak rajta.” (Lois Lowry)


    Erősen jut kifejezésre az idő relativitása az emberek, a nemzetek és az intézmények életében.
    Az intézmények, az iskola, a szeghalmi középiskola életében. A Péter András Gimnázium idén ünnepli fennállásának 85. évét.
    85 éves a Sárrét Gimnáziuma. A Református Egyetemes Konvent 1926. május 27-én engedélyezte a Péter András reálgimnázium megnyitását Szeghalmon. Az 1926/1927-es tanév a gimnázium indulásának éve, ahol az I. osztályban 52 rendes és 4 magántanuló kezdete meg tanulmányait.
    A nyolc és fél évtized Szeghalom újratelepülésének 300. évében jelentős időszak.
    Erre a nyolcvanöt évre emlékezve gyűltek össze Szent Iván havának, azaz június első hétvégéjének szombatján öregdiákok, diákok, tanárok, nyugalmazott tanárok, barátok, rokonok és ismerősök, akik kötődnek a Berettyó-parti alma materhez. Az ország minden tájáról érkeztek a volt diákok. (Budapest, Győr, Siófok, Sopron, Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, stb.)
    A „hazajövők” között volt Prof. Dr. Vörösmarty Dániel szemész főorvos is, aki 1948-ban érettségizett a szeghalmi gimnáziumban.
    Az ünnepséget Magyar István igazgató, a Péter András Alapítvány Kuratóriumának elnöke nyitotta meg az alábbi gondolat jegyében:

„Ami fontos, hogy mindannyian itt vagyunk ma, ezen a kora nyári szombaton. Mert ma június első szombatja van, amikor e gimnázium volt, és jelenlegi diákjai, tanárai és a kötődő társai találkoznak. Évtizedek óta, ezen a napon egy megmagyarázhatatlan jó érzés, belső hang hív minket ide, ahol egykoron az iskolaalapító Péter András háza állt. Péter András! Ezt a nevet itt a Sárréten mindenki ismeri.”


    Tolmácsolta továbbá az alábbiaktól érkezett üdvözleteket és jókívánságokat a jeles esemény alakalmából:

    • Prof. Dr. Simai Mihály akadémikus, öregdiák
    • Dr. Takáts Tamás címzetes egyetemi docens, öregdiák
    • Dányi László öregdiák- Székesfehérvár
    • Tóth Katalin öregdiák és a gimnázium volt tanára
    • László István a gimnázium egykori tanára és kollégium vezetője
    • Dr. Monostori Ernő öregdiák- Dombóvár
    • Nagy Miklós öregdiák - USA

    Köszöntötte a megjelenteket Macsári József Szeghalom Város polgármestere, aki elmondta, hogy a település a város, mindig kiemelten kezelte Péter András adományát, a gimnáziumot. Ezt a jövőben is mindig szem előtt kell tartani, minden felelőséggel bíró szeghalminak.
    Vaszkó Tamás címzetes igazgató „Harminchét év a Sárrét fővárosában” illetve Hűség Békés megyéhez visszaemlékezését osztotta meg a jelenlévőkkel. Ady Endre: „Üzenet egykori iskolámba” című versét Sándor Jenőné öregdiák, nyugalmazott középiskolai tanár mondta el és köszöntötte a jelenlévőket.
    Az ünnepség meglepetés részéhez tartozott Papp László csellóművész előadása, akit elkísért professor emeritus Mező László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen gordonka tanára, Dr. Mező Imre budapesti egyetemi adjunktus, gimnáziumunk egykori tanárának fia is.
    A Mező és a Papp család sárréti és országos zenei tevékenységéről, eredményeiről Bencze Lászlóné dr. Mező Judit főiskolai tanár, népzenekutató a gimnázium egykori diákja mondta el gondolatait.

    „A Zeneakadémián 1950 óta máig jelen van családunk részben hallgatói, részben tanári minőségben. (Mező Imre, Mező Judit, Mező László, Mező Márta, Papp László, gyermekeink: Mező András, Mező Katalin, ifjabb Bencze László, ifjabb Mező László, Mező Péter, és unokáim: Bencze Bulcsú és Kaneko Miyuji.) Hogy a hajlam öröklődik, bizonyítja egyik dédunokám, egy hétéves kisfiú aranyos, magabiztos mondása: "Liszt Á-dúr zongoraversenyét eljátszani még nem, de elvezényelni el tudnám!"

    A jelenlévők ezt követően Dr. Koncz István és Dr. Fürj Zoltán (mindketten a gimnáziumban érettségiztek) előadását hallgathatták meg „Öregdiákjaink a tudományok világában” címmel. Kiderült, hogy az öregdiákok közül közel 2000-en (kétezer!) rendelkeznek doktori fokozattal és 30-an pedig a professzori cím birtokosai és többen akadémikusok is. Érdekes volt a hallgatóság számára hallani, hogy Tildy Zoltán szeghalmi lelkészként itt a gimnázium tornatermében köszönt el Szeghalom lakosságától, mikor a Második Magyar Köztársaság első Köztársasági Elnöke lett és Nagy Miklós a gimnázium alapító igazgatója, aki kultuszállamtitkárként folytatta tevékenységét.

A Jubileumi Évkönyv bemutatása Szijjártóné Kurucsó Mária a kiadvány szerkesztőjétől hangzott el. A megjelentek képet kaphattak arról, hogy egy évtized iskolatörténetének feldolgozása történt elsősorban. Természetesen korábbi szálakhoz is nyúltak a szerkesztők Nagy Miklós, Nagy György Kálmán, Gyúró Gábor személyében. Az előadó gondolatai jól érzékeltettek, hogy egy itt végzett diák milyen szeretettel és ragaszkodással viseltetik az alma mater iránt.

    A könyvbemutatót Nagy András (öregdiák) vezetésével a szeghalmi népzenészek és énekesek adtak műsort Bencze Lászlóné dr. Mező Judit népzenekutató sárréti gyűjtéséből. A hét tagú együttesből természetesen (!), öten a gimnáziumban érettségiztek. Műsoruk nagy sikert aratott a hallgatóság körében.
    A rendezvény végezetével, immár hagyomány, hogy a megjelentek koszorúkat illetve a megemlékezés virágait helyezték el Péter András, Nagy Miklós, Sándor Jenő szobránál és az „Elhunyt tanárok” emlékére 2010-ben felállított kopjafánál.
    A programok ezzel még nem értek a végéhez. A résztvevők az alábbiak közül választhattak:
    • Történelmi és kulturális örökségünk az „Ördög-árok”- Harkányiné dr. Székely Zsuzsanna előadása
    Kiállítások:
    • Református templomok Békés megyében- Mesterné Szöllősi Katalin fotói
    • Az én palettám – Szarka Emma festményei
    • 85 éves a Péter András Gimnázium – diákfotók
    • 120 éves a Sárrét vasútja – Szatmári Sándor kiállítása
    • Életünkből- rajzkiállítás a diákok munkáiból a helyi Művelődési Központban.

    A délután az iskola udvarán ebéddel folytatódott, amelyet tartalmas és hosszú estébe nyúló beszélgetések zártak le.Találkozunk 2012. június 02-án, mert tudjuk, hogy minden év júniusának első szombatján egy megmagyarázhatatlan jó érzés, belső hang hív minket ide, ahol egykoron az iskolaalapító Péter András háza állt!