XVII. Kovács János Középiskolai Földrajzverseny, Szeghalom


    2011-ben pár év szünet után ismét megrendezésre került a korábban nagy hagyományokkal rendelkező és országosan ismert és elismert Kovács János Földrajzverseny iskolánkban, amelyet idén, 2012-ben is sikerült megrendezni.
    A versenyre 1990-től 15 éven keresztül került sor Dr. Nyéki Lajos Tanár Úrnak köszönhetően, majd néhány év szünet után tavaly érett meg a lehetőség rá, hogy újra útjára indítsuk. A rendezés során igyekeztünk hűek maradni a hagyományokhoz amellett, hogy az iskola jelenlegi arculatát is próbáltuk beleépíteni a versenybe.
    Idén február végén egy 150 pontos írásbeli feladatlapot kellett kitölteniük a versenyre jelentkező diákoknak iskolájukban, majd közülük a legjobb 11 került a szeghalmi szóbeli döntőbe. A versenyre Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Hajdú – Bihar megyéből, illetve a határon túlról, Nagyszalontáról összesen 44 tanuló jelentkezett.
    A szóbeli döntőben a versenybizottságban hagyományosan minden alkalommal volt tudományos fokozattal rendelkező egyetemi oktató. Ez idén sem volt másképp, ugyanis Dr. Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi- és Geoinformatikai tanszékének adjunktusa, és Dr. Pál Viktor, a Szegedi Tudományegyetem Társadalom- és gazdaságföldrajzi tanszékének adjunktusa, tanszékvezető helyettes személyében két egyetemi oktató is megtisztelte versenyünket. Rajtuk kívül Tündik Tamás, a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium földrajz-kémia szakos tanára volt tagja az idei megmérettetés versenybizottságának.
    A döntőben részt vevő diákok egy természetföldrajzi és egy társadalom – regionális – gazdasági földrajzi tételt húztak és adtak számot tudásukról.
    A versenyt Lipták Lilla 12. évfolyamos tanuló, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium diákja nyerte.
    Iskolánkból két tanuló került be a döntőbe, és sikeres szereplésükkel öregbítették a verseny és iskolánk hírnevét.

    Bodor Máté 11/c osztályos tanuló 3. helyen végzett
    Kéri Kata 12/c osztályos tanuló 6. helyen végzett

Köszönetünket fejezzük ki támogatóinknak, akik nagyban hozzájárultak a verseny színvonalának emeléséhez!

  Versenyünket támogatták:

Coca-Cola Magyarország
Felina Hungária, Szeghalom
Földgömb magazin
Nagy Miklós alapítvány
National Geographic Magyarország
Nemzeti Tankönyvkiadó
Pál fotó-videó, Füzesgyarmat
Szeghalom Város Önkormányzata
Tourinform iroda, Szeghalom
Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző IskolaVégeredmény letöltése pdf formátumban.

            Lengyel József
                szervező tanár