Tudományos kötet a Sárrétről és Szeghalomról

    A Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület új – konferenciára és szakmai megbeszélésekre épülő – kötetet jelentet meg a Magyar Nép, középpontban az alföldi (kiemelten a sárréti) nép Európát megtartó szerepéről. E tudós közösség fontosnak tartja megmutatni a világnak és az Európai Unió tagországainak azt, hogy milyen óriási szerepet vállaltak a történelem során Európa megvédésében és megtartásában az alföldi egyszerű emberek, a körükből kiemelkedő vezetőikkel együtt.
    A kötet előkészítését célozta 2010 októberében, a „Megtartó – Fenntartó Nép” című, a Sárrét fővárosában, Szeghalmon megtartott tudományos konferencia. E tanácskozást a Professzorok Egyesülete, Szeghalom Város Önkormányzata és a Péter András Alapítvány közösen szervezte a következő meghívó szerint:


A
Professzorok az Európai Magyarországért Egyesület
és a
Péter András Alapítvány
szeretettel meghívja
Önt és Barátait
„A Megtartó Sárréti Nép” - Hol a helyünk Európában?
című
tudományos konferenciára és baráti beszélgetésre.
Időpontja:
2010. október 20-án 10:00 – 13:00 óráig

A rendezvény helyszíne:
Szeghalom
Polgármesteri Hivatal
Tanácsterem

Program:

    10:00 – 10:20
        Köszöntő és Megnyitó:
        Macsári József, Szeghalom Város Polgármestere
        Dr. Demetrovics János akadémikus, a PEME elnöke
        Dr. Koncz István, ügyvezető alelnök, PEME
    10:20 – 12:00
        Előadások
        Dr. Simai Mihály akadémikus: Európa lehetőségei az átalakuló világban
        Dr. Kemény László: Vidék és „vidékiség” ma és a jövőben
        Dr. Koncz István: ...s mögötte (a sárréti) ember
        Dr. Fürj Zoltán: "...minden vasárnap lement Szeghalomra prédikálni..."
        Magyar István: A Sárrét középiskolájának küldetése
    12:00–től:
        Szeghalom múltja, jelene, jövője.
        Baráti beszélgetés a Sárréti Nép eredményeiről.

        Résztvevők: Bartis Márton (alpolgármester), Sándor Jenőné (nyugalmazott gimnáziumi tanár), Hajdú István (nyugdíjas vállalkozó), Layer István (sikeres aktív vállalkozó), Nagy László (múzeumigazgató), Papp József (volt tanácselnök)

    A PEME (önként vállalt) egyik fő feladata a sok évszázados európai nemzeti értékeink feltárása, itthoni és európai bemutatása. Egyesületünk, arra az erős országos igényre épülve alakult meg, hogy mind a humán-, mind a reáltudományok vezető értelmiségeinek legnagyobb része szakmapolitikai tevékenységgel részt kíván venni az európai Magyarország építésében. A konferencia és a kiadvány is ezt célozza.
    A kiadvány folyatása a Valóság-térkép sorozatnak, amelyben eddig 10 egység jelent meg, s ezen belül a "Hol a helyünk Európában?" alrendszer második kötete, "Megtartó - Fenntartó Nép" címmel. Az első kötet iránt (Európai nemzeti debreceni értékeink) nagyon nagy volt az érdeklődés. A saját erőből megtartott konferenciára és szakmai hitelesítő vitákra épülő jele kiadvány formátuma B/5. A terjesztés saját rendszerben - közvetlenül - történik. Kapják az európai uniós és az országgyűlési képviselők, a kormány tagjai, civil szervezetek, egyetemi-, főiskolai és városi könyvtárak, továbbá terjesztik a PEME regionális és helyi szervezetei, valamint eljuttatjuk az e témakörökhöz kapcsolódó szakkollégistáknak, doktori cselekményben résztvevő hallgatóknak, s a médiumoknak is.
    A kötet fejezeteit honlapunkon (www.peme.hu) folyamatosan közzétesszük.
    A kötet témája a hazánkat Európában, több mint 1000 éve építő és fenntartó "NÉP", az alföldi egyszerű emberek mindennapjainak és történelmi feladatellátásának a bemutatása a Honfoglalástól kezdve a napjainkban megvalósuló szerepvállalásig. E témakör feldolgozatlan, nagy tudományos apparátus felállítása és működtetése hosszú időbe kerülne és nagyon költséges. A PEME viszont - rugalmas szervezetére, nagyrészt akadémikusokból álló szakember bázisára és nagyszámú kreatív "társadalmi munkásaira" építve - rövid idő alatt és hatékonyan tud kutatni és eredményt közölni. A konferenciára és szakmai hitelesítő vitákra építő tudományos eredmények nagyon rövid idő alatt hozzáférhetők mind a civil szervezetek, mind az európai uniós szerepünkkel foglalkozók és a hazánkat Brüsszelben képviselők és mások számára.

    A kiadvány vázlatos tematikája:
        1. Honfoglalás, a magyarság térhódítása Európában, honfoglalás a Sárréten.
        2. A "Megtartó Nép" szerepe Magyarország gazdaságában a Honfoglalástól napjainkig, a sárréti emberek történelmi alkotásai.
        3. Az Alföld Európa éléstára, magyarság szerepe Európa védelmében, a vidék lehetőségei ma.
        4. Gazdasági perspektíváink ma, a jövőépítés alföldi forrásai, perspektívák Szeghalmon.
        5. A Nép európaisága, a Nép jövője, a sárréti emberek értékei.
        6. Iskolaküldetés – a Péter András Gimnázium szerepe.
        7. Az Ellátó - Fenntartó Nép stratégiája és eredményei, parasztnábobok, a Népből jött híres emberek, sikeres vállalkozók, tanárok.

    A szerzők akadémikusok, egyetemi tanárok, helytörténészek és lakóhelyükre büszke értelmiségiek, egyszerű emberek. Külön érdekesség, hogy a PEME előadói és szerzői közül Dr. Simai Mihály, Dr. Fürj Zoltán és Dr. Koncz István is a Péter András Gimnáziumban érettségiztek.

    A kiadvány előkészítése megtörtént, a konferenciára 2010 őszén, a szakmai hitelesítő vitákra 2011 elején került sor, a kötet előállítása 2011 júliusában történik meg, terjesztését 2011 szeptemberétől tervezzük. Elképzelésünk szerint a téma és kötet bemutatása Brüsszelben 2011 őszén lenne. Honlapunkon a megjelentetés (az elkészült fejezetek függvényében) folyamatos lesz.

                        Prof. Dr. Koncz István